Monday, July 27, 2009

AL-Kesah Menantu mak tak Hensem...


Danggg...!!! terasa nak pengsan apabila mendapat panggilan tpn dr emak tercinta petang smlm semata-mata nak komen ‘nape la bakal menantu mak x hensem’..... (which mean laki haku la tuh...!) biar sy highlite kat sini ye....soklan cepu emas dari emk sy ‘nape menantu mak x hesem’...alahai omak nape la soklan itu yg terbit dari bibir manismu itew...hehe


Al-kisahnya emak sy yg sy (dan jugak adik beradik perempuan sy) syg sgt2 ni baru pulang dari menghadiri kenduri pada hari ahad semalam, kenduri rumah ustaz di kg kami...tidak la jauh tapi kalo berjalan kaki tu berpeluh jugak la...(x pe mak sy x berjalan kaki gi kenduri tu...jgn risau)...



Sesampainya di rumah emak sy ini pantas mendail no tpn bertuah itu which was no sy la...setelah bertanya khabar serba sedikit, emak sy pun memberi pemanis2 kata dan ayat2 berbunga dan sewaktu dengannya perihal kenduri yg telah di hadirinya...sampailah part yg saya rasa macam nak tergelak besar....



‘ish ish ish...hensem la menantu ustaz Lah tu...hensem sungguh ni...ish la hensem la...’ kata emak sy dgn nada bersemangat sekali seolah2 raja zaman dolu2 memuji burung merak yg berbulu biru firus yg jarang2 di lihat agaknya....


Sy mengerut dahi dan sibuk membetulkan tudung...sy dalam keadaan tergesa2 bersiap di depan cermin...dalam otak terpikir ‘apa kena la ngan mak aku ni...’ lantas membalas
‘awat mak...hensem mcm mana...hensem sgt ka?’ (ketika ini perbualan di dalam loghat utara yg amat pekat ok)


‘ya la hensem sungguh, x pernah la org kg kita dpt menantu hensem mcm tu...ish la hensem sungguh’.....pujian2 yg membuatkan anda berdebar2 nak tahu hensem mcm mana sekali la anak teruna a.k.a menantu baru ustaz Lah tuh...


‘oo ya ka....’ sy menjawab hambar....dan sudah pasti lah emak sy tidak berpuas hati dgn jawapan pendek sy itewww, sangkaannya sy akan excited, mayb emak sy ingt sy x percaya kot ustaz Lah dpt menantu hensem lantas emak sy mula menanam tebu di pinggir bibir....


‘hensem ni, dah la hensem, tinggi pula, putih melepak, kulit muka bersih ja, sebijik jerawat pun hang jgn nak p cari kat muka dia...ish la hensem sungguh la...hang tauuu dah la badan dia kemas, segak la budak tuh....’ – ahaha jgn ingt emak sy pevert ok....kalo kenduri kat kg mmg org tua2 i mean makcik2 excited nak tgk anak teruna punya features la -


‘tudiaaaaa....segak sungguh mak no...mesti x da menantu sapa2 lagik la yg hensem mcm menantu ustaz Lah tu’


‘Ha tu la...makcik2 kat kg ni menjejeh air liur tgk...pandai la anak ustaz Lah p cari...jumpa kat mana la budak hensem tu...’


‘kerja apa mak?’


‘polis’


‘owh ic....’


Kemudian susana sepi...dalam hati sy tahu emak cuba merelate kan kejadian ini dgn sy...sbb tu sy diam jek....(saya tahu taktik mak ok...hihi)


‘hmmm, awat la bakal menantu mak x hensem....’ – ehehe finally ayat yg di nanti2kan dgn penuh debaran tu kuar jugak dari mulutnye...mesti dah x blh tahan lah tuh...mR.Z sy harap anda tidak membaca entry ini...anda sudah kenal sgt dgn emak sy kan...so jgn ambil hati...emak sy kelakar orgnya...


‘ala nak wat mcm mana mak dah itu yg jumpa...’ saya cuba menjawab dgn berhemah


‘ermmm yg hang p cari punnnn...awat la x pilih yg lain...’


’x da pilihan mak...anak mak ni dah la x cun...montel pula...’ mak sy gelak jerrrr bila sy mebalas begini....ihihi


Begitulah cerita di petang ahad yg lalu...menambahkan kehangatan cerita perihal menantu emak nih...hari sabtu yg lalu ada anak kepada sepupu emak saya melangsungkan upacara akad nikah...and the guy/penagntin lelaki datang dgn kereta yg bak kata org vavavooooom la....his parent pun kaya...hahhhh apa lagi gempar la sekampung...gegak gempita jadinya...bagai kilat menyambar pokok (ini bukan kg sy ok...) berita perihal Lyn (anak sepupu emak sy) dapat laki kaya....hahaha....



So kesimpulannya menantu emak mestilah hensem plus kaya...pasal perangai baik ke tak tu x tahu lah mcm mana....(mestilah emak sy nak yg baik jugak kan....emak sy pantang lelaki yg suka tidor bangun lewat which mean perangai pun kena baik jugak atau dalam erti kata lain memenuhi citarasa emak sy ini lah....



Mcm mana ni bila pilihan hati sy x hensem plus x kaya....???...hehe...Cuma yg sedang2 sahaja...apakan daya hati sudah terpaut....yg itam ku kata putih...yg bulat ku kata leper...mak oiiii si x ensem ni ja la yg dpt bertahan dgn perangai anak mak ni...dah la garang kuat pula merajuknya...x da hatilah lelaki2 ensem ank mengorat anak mak ni....




Ok done with the hilarious story of that evening...me and mS.Yani heading tu Sunway after those conversation with my mom x lain x bukan to..................................................definitelyyyyyyyyyyyyyyyyy..................shopping...............seorang beli sehelai t-shirt je pun....East India sale n we love the color, we love the fabric, still got our size some more gila nak shoping, menggigil2 ase kalo x beli apa2...........so we had blast.................sgt happy skali...gaji x masuk lagi tapi berbelanja mcm nak gila....dan pada ketika ini sy sedang memikirkan tie-rack baru utk matchkan dgn t-shirt baru sy (padahal pg itu baru je my sis called and advise me to stay home n don’t go shopping n don’t browse those nasty watsoever internet shopping blog...uwaaaaaaaaa maafkan sy kakak...)



Combi of greenz


Dan hati sy jugak terpaut pada en.Clark nan satu...nasib baik x da kaler idaman kalbu kalo tak mahu haku merayu pada mS.Yani nak ambik upah cuti motorsikal or kete dia setahun utk mendapatkan sepatu idaman nan sepasang....yg dari uk sepasang x mencecah bumi malaysia lagi, belum pun lagi mencubanya kemana2 yg ini pula menjadi wishlist saya...




p/s: sy kronik....sy mmg dah WAJIB masuk therapy...sy tahu tp sy x mampu nak wat apa2....sy mesti memiliki wedges itu...ia sgt padan di kaki sy...sungguh comfy...sumpah x tipu sbb sy dah cuba smlm......huuuuuuuuuuuu...T_T

4 comments:

L3N said...

1.Owh bertenang saja zai.Ketika ini pastinya family ko tengah menilai kulit buku dan belum masuk ke isinya lagi.

2.Kasut tuh aku pernah nampak kt sunway....

brid3ofkayangan said...

ahaha...hoprfully mak haku blh terima...penat nak memujuk org tua tuh okehhh...ihihi...aku pernah nunjuk kan wedges itewww padamu suatu waktu dulu...chantek l3n...

Ice said...

hehehe..klaka aku baca bab bakal menantu tak hensem..xpela, janji ko suka tgk zam, ko yg nak tatap muka dia tiap2 hari kan..ngehe..

ctun, mahal2 betul citarasa ko..meleleh air liur aku tgk..hehehe

brid3ofkayangan said...

ice....besa la mak aku...kan extreme sket tp lama2 aku ase mak aku ni lawak pulak...ice ko tahu la aku barang yg aku nmpak cantik tu harga mesti sama cantek jer...ice aku link blog ko yer...!