Tuesday, August 3, 2010

Flashback Baju Merisik Saya



Selamat malam suma.....tiba2 yours truly mengedik nak update blog dan mereview baju merisiknya ....padahal merisik bulan januari yg lepas...sudah basi pun....! tetapi memandangkan semangat nak review tiba2 ada...hah bak sini haku tepek.......


I made my baju merisik last minute....dah x ingt kenapa last minute....i decided to make it white sbb kunun2 nak pakai time reception my fren mS.Aimi on Feb....merangkap dua majlis untuk satu baju.....yerppp i used chiffon as always my fav fabric....sbb lembut dan jatuh elok kat badan... chiffon untuk baju merisik ni bukanlah jenis chiffon silk yg semetre berpuluh2 kat Jakel or Euro Moda whatnot....my sis belikan kat area2 dia kerja....but super soft i tell ya....and sgt senang nak iron...sekali lalu jak dah x kedut....super duper easy which i loike.....mind u kg i x da dobi berdekatan and i x da iron steam canggih tuh....(harus beli satu...hihi)


Malangnya potongan baju itew x berapa ngam ngan badan i...memula ingt nak tempah dekat Dzulldeclassique nun di Kajang tetapi akibat tuntutan masa maka x sempat nak menempah....i tempah kat butik di Kulim ni jer.....tu pun kat butik paling gah la kot area ni....di amanahkan buat baju merisik nehhh.....kesimpulannya i conclude tukang jahit x reti nak potong or trick my imperfect figure to look bodylicious...hoho...nampak badanku pendek dan bontot ku lebar MasyaAllah....haha....tapi sy pasrah jek.....nama pun last minute...so x leh byk kerenah la....


Ok next part nak letak embellishment kat baju kurung moden berwarna putih kosong tuh....actually me and my other 3 sistas love beads obsessively...(ok ini kelihatan seperti sgt obses....).... so my 2nd sista found one place near her place yg boleh jahitkan beading for my merisik dress......i love it to the itsy bitsy...sgt kemas jahitannya dan kukuh........here is the pic...







I love it...harus boleh jadi baju raya tahun ini....baju ni baru pakai 2 kali....so memandangkan kena save duit nak kawen maka thn ini recycle je baju yg sy rs masih muat and jenjarang pakai nih....hihi...and on that day my baju kurung moden suit well with my mR.Z's white Lacoste shirt....maka tema majlis merisik hari tu adalah 'back to school' where when we were 1st met.Definitely kena pakai baju putih la kan....hihi


Actuallu tukang jahit manik ni mcm officially jadik penjahit manik tetap untuk family sy....semua adek badik pun nak tempah ngan k.Yan nih.....see my sista baju....








And K.Yan she is open to try on other design also....let say if u had something creative on ur mind....boleh la mencuba.....so brides in northern....blh layari Yasyabeads Collection ..... kot kot nak buh manik kat baju kahwin ke nikah ker....hihi.....



5 comments:

mysarah said...

hebatnya jahitan dia!

i memang tabik spring la dekat orang jari kreatip cenggini :D

Meey@ said...

u save my day la dear!
yashbeads collection ni kt area mn ek?kulim jgk ke?susah tau nak cari org yg pndai jahit manik kt belah utara ni..tak byk maklumat.btw, thanks for sharing the info=)
u kulim kat mana?

ElyaElmo said...

dear....mahal ak die charge yeh???elya pun sukeee tgk baju2 yang bnyk2 beads mcm tu....style!!~

brid3ofkayangan said...

mysarah --> mmg hebat tau...kalo sentuh kemasnye rasa...x da yg longgar2....hihi

Meey@ --> beader ni dok Jitra...not in Kulim...btul susah nak cari org jahit manik area utara....b4 this i tempah di KL ja....

ElyaElmo --> hmm pasal harga dia charge rm2xx jugak la...hihi...actually ada org yg blh kasi harga lagi murah tp i x penah try ngan org tuh...

sk said...

cantiknya beads dia... dia terima tempahan dr kl tak? ehhe