Sunday, December 5, 2010

Jakel ... hmmm Sy Sgt Phobia ...!!!


Selamat pagi gadis2 kesayangan.... hmm i believed starting our day with compliment would brighten our day rite ... so harap semuanya sihat2 dan mendapat hari yang terbaik sahaja ... yes today is sunday ... sungguh cepat weekend beredar ... hati masih belum puas meraikannya ... yes i hate my job ... *tuhan marah org yang tidak bersyukur .... i should repent tp i mmg x suka my job...* ok stop whining and just wait for the bonus .... hmmm

ok i nak cerita smlm time nak kuar dr taman rumah i nih ternampak la banner Alamoda Sg Petani buat year end sale kot potongan separuh harga jadinya ... ok FYI Alamoda ni means cawangan Jakel la kat area utara nih ... ok i agak seksaited bila nampak iklan ni coz i terpikir nak survey kain untuk my family member .... mmg x byk pilihan kat Sg.Petani ni .... mcm kedai tu sekadar di buka untuk ada jer ... kain2 pengantin ni x byk pun.... in my opinion la .... different people different opinion .... terasa sgt nak gi tgk tetapi tiba2 teringat kisah tanggal 30/Oct/2010 yg lalu ...

Al-kisahnya i met Unaisah to discuss about my solemnization dress and she couldn't make it to Jakel S.alam together as we planned .... so me and mR.Z decided to go to do SURVEY my kain nikah and kain untuk family .... i tell ya Jakel is not the kedai untuk survey or maybe i am the one who got lack of denial aura saying that i don't want to buy ... i just want to survey ..... tapi apa yg i nak ckp is derang ni paksa mcm nak MATI.... kalo x beli macam nak kena hukum mati kat tali gantung .... they push and push suruh beli even hundred times you said that u wanted to survey only .....

I buat kesimpulan mmg cara derang berniaga mcm ni .... agaknya hari2 ada brainwash meeting with the employee "korang mest make sure every single people walk- in here mesti end up beli kain Jakel....kalo tak aku potong gaji korang ...." i think they have a motto .... kain mesti jual x kira apa halangan yg mendatang .....

Ok in my case i nak survey kain untuk my family dulu .... we intend to buy kain chiffon beaded for all the sistas ... i belek2 kain satu2 ... and the SA start pushing me to buy ... i ckp i nak survey ...and then dia panggil supervisor dia ... i guess anak2 Jakel kot ... muka nak sama ja.... i ckp x per lah i nak survey ja ... tp she insist gila2 ... i mcm nak jerit ja kat situ ... x phm ke nak survey .... then i dah fed-up i call my sistas.... derang ckp jgn la beli lagi ... we just wanted to survey .... i conveyed my sistas msg to the supervisor tp u tau dia ckp apa .....

"ala derang tu x tau tu...x tgk lagi kain ni cantik ... awk beli jer bagi kat derang x kan derang x nak plak kalo dah beli .... beli jer derang sure ok nyer .... ok kalo u dah bawak blk n derang x nak u bawak kain ni dtg tukar .... " O.M.G i x tau nak ckp apa lagi ....they r so struggling and even asked u to turn ur back from ur siblings ... haha ... dia tanya i dtg dari mana ... i innocently said from Kedah ... apa lagi ada la modal dia nak ckp ..."datang dr jauh x kan x beli apa .... duit tambang habis suma jauh tuh......baik beli at least x bazir ...." O.M.G .... i mmg gi KL like every 2 weeks ... x da rasa kesah pun jauh ke apa ... i don't mind nak dtg lagi nanti .... and she kept telling me Jakel kat cawangan S.P tu x byk pilihan x da choice ...bla bla bla .... hey dier mcm mengutuk company sendiri plak .... itu sbb i buat kesimpulan they have to make every customer in harus beli .... regardless of terpaksa kutuk cawangan sendiri ...

Yes i can say she gave a good price but for me this is not about the price anymore ... this is about i am not buying ... i just wanted to survey their kain..... so mcm mana ... x kan i nak bl jugak ...mmg geram sungguh .... my frens also got this experience so far including me dah 3 org complain mcm ni .... i x tau la uollls suma mcm mana ... cuma skang i rasa pobia sgt nak jejak Jakel ... i rather go with Unaisah or Qudyn sendiri nanti .... debar jantung i kalo teringat incident tuh ... sbb x larat nak tepis weih ...

Yes mmg kain derang sgt byk pilihan and can nego the price tp customer service ntah la .... kalo i ni glam Siti Nurhaliza ke yg confirm byk duit lain kot cara layanannya .... of course kalo i ni Siti dia blh je ikut ckp customer tp ni customer plak kena ikut ckp tuan tanah ... aduiiii ... yg x best nyer when i'm still not buying the kain in the end then the supervisor marah and left us mcm tu jer ...ayat dia yg i masih ingat ... "x pernah ada customer yg tolak harga i bagi ...x pernah ada lagi" ...and maybe i la yg pertama x beli kot sbb tu dia tinggal ja kain tu kat situ and walk away .... ok i malu jugak sebenarnya it is not that i don't have money to buy it ... i can buy more expensive piece yg dia dok promot tu tp my sistas suma ckp x nak bl lagi ... nnti beli ngan derang ... it just happen i dekat rumah Unaisah kat S.Alam so i gi la Jakel tuh .... survey suma ... haih i don't know how to say ... i love their fabrics but their PR really pushing me away ... silap2 i suh ja Unaisah gi belikan ... pobia mak enon ni nak jejak...

here some kain yg i sempat snap ... ini ja yg sempat survey for the rest of time just wasting time untuk kata TIDAK MAHU BELI JUST NAK SURVEY....







i didn't mean to say they are bad ... mmg kain derang lawa2 ... i pun suka tp i susah hati untuk gi ke Jakel lagi untuk survey ... kalo gi jugak tu kalo confirm akan beli kain di Jakel ok la kot ... as i said i will go with the dress maker je senang .... i sungguh x reti nak tepis2 ni ...in the end it just make me feel bad coz not buying ... how's ur experience peeps ...?

10 comments:

anaztasias aira said...

hurm.. i pun fobia jakel. dah byk dgr b2b cerita. promosi juga xdelah seperti disangka

brid3ofkayangan said...

ha itu lah....rs takut plak nak masuk kedai dia ... kalo gi mmg wajib beli la nampaknya...

ainnazari said...

i hari tu p gulatis je, x berani p jakel tkut kena paksa mcm tu sbb i ni pn jenis yg cpt kesian...huhuhuhu

Norhayati Rostam said...

Hmm..kat KL I gi ok je.
Just nak jalan2 je.
hee~

brid3ofkayangan said...

@ainnazari --> hihi owh ye ke ... i pun dah jadi mcm takut nih...tp kain derang mmg lawa2...haru kaut smgt kalo nak gi...=)

@norhayati --> hmm maybe ikut tmpat kot. penah jugak gi KL punya not that extreme mcm kat S.A la ... =)

Moose said...

so far i pegi to both cawangan in kl and shah alam takde masalah pun? true, they can be very persistent tapi i think it's up to us la nak tolak macam mana. normally i would brush them off quickly cakap nak survey dulu. bila diorang cakap takyah nak survey la, kain diorang paling murah la, i akan cakap, well it's my right to survey kan? terus senyap diorang. sometime you have to be firm and maybe i am firm enough to resist all the temptation.

:)

brid3ofkayangan said...

Moose dear ... i ni sgt2 x firm kot... haha ... nanti org dok push2 i rasa rimas and annoying je ... since dah tau akan jadi camtu, terasa sungguh malas rasa nak jejak Jakel... maybe i should try as urs .. sy ada hak nak survey kain2 tuh... huhu

Anonymous said...

they are really bad and i hate them..haha..

harap x leh g indon n india je tau..that day i sampai maki diorang balik..don't beg for other people's money

brid3ofkayangan said...

Anon --> hmm dasat kan...serius susah nak survey..maybe kena jadik firm mcm u ngan moose said...owh i ni jenis kesian nak marah2 org...=)

Anonymous said...

saya pun kena teruk di jakel shah alam.dah 2 kali saya kena pengalaman macam ni.ada 2 orang bos di jakel mungkin family dia sbb muka sama je,underestimate saya sebagai customer.dia buat macam saya tak tau apa2 tentang kain.saya nak beli kain 2 meter heavy beaded untuk buat baju nikah,tapi dia paksa saya untuk beli 3.5 meter habiskan kain mereka sbb kebetulan,kain yang saya nak tu dah tinggal 3.5 meter sahaja.mereka paksa saya suruh habiskan.kalau saya tak nak beli 3.5meter,dengan berlagaknya,bos perempuan tu cakap suruh saya pilih yang lain sambil tinggi suara.macam tu ke bos dia layan customer.terukkan.dah 2 kali pada hari berlainan saya kena macam tu.